Fem un RESET. Tècniques sonores per la millora del rendiment en l’estudi

2 copiaHavia d’estudiar. Mirava de pensar algunes idees per aquest post mentre baixava del núvol els documents per posar-me a llegir. Estava pendent d’una trucada important també, amb una orella a la música i l’altra pendent de l’olla que bullia el meu sopar a la planta de baix. I no avançava en les idees ni en la lectura ni arribava tampoc la trucada i encara menys sentia com vessava l’aigua de l’olla que ja bullia. De la música ja me n’havia oblidat completament. I estudiar … ! M’havia atropellat tota la resta. Impossible.  Era un clar exemple d’aquell “tot de cop” és el mateix que “de moment res”.

Però com opera la ment humana? Semblaria que té la capacitat de poder funcionar en una dimensió multitasca. Però quina era la qualitat de la meva concentració en aquella situació? Poc present i una mica frustrada navegava en aquella dispersió ruïnosa. La velocitat del processament de la informació, l’agudesa perceptiva i dels raonaments, la profunditat mental, la capacitat d’associar idees i la sensibilitat davant els propis errors eren mínims, i si no hagués ensopegat en el “parem màquines i posem-hi llum” potser hauria rebut la incòmoda visita de l’angoixa. No em va semblar – ni molt menys m’ho sembla ara – que fos una situació gaire productiva.

Què havia de fer llavors? El rellotge continuava en un imparable tic-tac que em semblava xisclar “corre, corre!”. Podia haver triat la cafeïna, la teïna, el sucre o alguna d’aquestes “begudes energètiques“ que et deixen els ulls una mica massa oberts durant una bona estona. Però ja sabia que no eren una solució real. És cert que tenen la capacitat de mantenir-me desperta però només superficialment. Em gasto bateria però sense cobertura.

L’alternativa era simple. Només necessitava un respir.  Un silenciós i agradable respir per al descans, per a la integració de tantes coses viscudes aquell dia. Tants conceptes trontollant dins el meu cap, tantes sensacions que buscaven on asseure-se’m per descansar una mica. Un respir madur i responsable on prendre’m el pols i cuidar-me durant no més de 20 minuts, si no me’n puc reglar més. Una inhalació i una exhalació de regeneració. Un  reset”. Després ja podria seguir.

I això et volem oferir a tu que estudies,  treballes, t’ocupes i vius en aquest món on la multitasca sembla que sigui la panacea.  Volem plantejar-te  una alternativa de debò. Per això t’oferim espai per seure i escoltar respirant, refrescant les idees i el cos amb una activitat que nodreix i amplia la teva concentració, atenció i focalització. I per això des de la biblioteca et proposem incorporar a la teva pràctica d’estudi i lectura espais de centrament i descans a través de meditacions sonores.

Meditacions sonores. Com funcionen?

Durant el dia el nostre cervell funciona en el predomini d’un dels dos hemisferis cerebrals. Cada 2 hores i 40 minuts es dóna un període d’uns 20 minuts en què es produeix un canvi i passem a utilitzar en major mesura l’hemisferi cerebral contrari al que estàvem utilitzant. L’hemisferi dret ofereix percepcions més emocionals i creatives mentre que l’esquerre allotja el pensament lògic, les paraules, les xifres i les quantificacions.

Aquestes consideracions són de gran rellevància quan volem incidir en la nostra concentració en l’estudi, ja que cadascun d’aquests dos hemisferis ens proporciona dimensions perceptives diferents sobre una mateixa realitat.  Per exemple, si estic estudiant un exercici en el que em sento en dificultat, potser d’aquí una estona, quan l’hemisferi cerebral contrari estigui en predomini podré afrontar l’exercici des d’una nova dimensió i, possiblement, em resulti més senzill trobant una nova forma d’abordar-lo.

 En ocasions, quan l’estrès es elevat, aquest proceiment ntaurla es veu alterat i funciona amb dificutlats. És aquell moment en què diem “no puc desconnectar” i ens quedem enganxats, sovint a l’hemisferi esquerre, buscant raons, pensant motius, fent voltes, en definitiva, ens hem tancat per dins a la “control room” i hem perdut la clau.

Però què succeiria si aprenguéssim a despertar-nos les potencialitats dels dos hemisferis cerebrals? Com seria saber-nos fer funcionar de manera equilibrada?  Imagines de quina manera podries afrontar els moments d’estudi i altres reptes vitals ara que disposes d’una nova capacitat perceptiva?

RESET. Respira, vol donar-te aire per obrir les teves capacitats. Com? Molt senzill: es tracta de seure i escoltar una música que guiarà la teva respiració en 3 exercicis diferents que s’encadenen. Amb una mica de pràctica els podràs realitzar sense cap més suport que les pistes de música gravades. Posteriorment es realitza una audició centrada en l’escolta plena que aporta profunditat en el descans i en la integració. En acabar serà un gran moment per posar-te a fer el que necessitis fer, doncs t’acompanyaran unes molt bones condicions, ja que les sensacions de cansament, pesantor i dispersió seran ara activació, lleugeresa i focalització.

 On pots fer el RESET?

Biblioteca Comarcal de Blanes. Pots posar-te en contacte amb la Biblioteca Comarcal de Blanes per consultar les dates específiques.

 Contacte Passeig de Catalunya, 2, 17300 Blanes, Girona

biblioteca@blanes.cat
972 35 80 33

Anuncis